Units per erradicar la violència en el futbol
Mossos d'Esquadra, Direcció General de l'Administració de la Seguretat i l'FCF s'uneixen per erradicar la violència i la intolerància en el futbol.
Units per erradicar la violència en el futbol

Recentment, s’ha avançat molt en la col·laboració entre el Cos dels Mossos d’Esquadra, a través de la seva oficina de l’esport, i l’FCF, per treballar de forma conjunta i activa amb l’objectiu comú en la prevenció de la seguretat en el desenvolupament de les competicions de futbol i futbol sala que organitza l’FCF. Aquest fet s'ha quedat palès amb la presència de la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) en la darrera reunió celebrada. 

Aquesta incorporació s’ha valorat de forma positiva per part de la Federació, ja que complementa aquella col·laboració amb el Servei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, el qual, entre d’altres funcions, s’encarrega de tramitar els procediments sancionadors per infraccions a la normativa reguladora de violència esportiva, o sigui, els incidents originats al voltant dels partits de futbol i futbol sala.

L’FCF únicament té competències per actuar disciplinàriament entre els seus federats i entitats afiliades, però no té capacitat sancionadora als espectadors que assisteixen als partits, quan són responsables de determinades conductes violentes, que afecten de forma directa o indirecta el bon desenvolupament dels partits de futbol, com per exemple, agressions, baralles, aldarulls, etc. Per tant, actualment ja es treballa de forma coordinada des de totes tres entitats per prevenir accions contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport.

- L’FCF, a través de campanyes preventives i mitjançant la tramesa als clubs afiliats de Circulars recordant les seves obligacions relacionades amb la seguretat i la prevenció de la violència als partits de futbol i futbol sala. També a través de funcions que desenvolupa la Comissió d’Ètica Esportiva i Lluita contra la Violència, i mitjançant les sancions disciplinàries dels Òrgans Jurisdiccionals federatius que s’imposen a partir del contingut de les actes arbitrals dels partits celebrats on figuren els fets violents que es produeixen. 

- L’Oficina de l’Esport del Cos dels Mossos d’Esquadra, que recull diferents incidents que s’han produït a les competicions territorials de futbol i futbol sala. Alguns d’aquests incidents corresponen a  gestions de peticions de presència policial a determinats partits de futbol en previsió que puguin produir-se. I altres incidents comporten estendre denúncies, ja siguin per infraccions penals o administratives. D’entre les denúncies que es comuniquen, destaquen els motius de lesions, begudes alcohòliques, irrompre al terreny de joc, càntics o actes racistes.

En aquest aspecte, cal destacar una nova via d’exploració, com la possibilitat d’instruir diligències administratives per infraccions a la normativa esportiva de fets que es publiquen i denuncien a les xarxes socials, però sempre que s’aportin mitjans probatoris suficients.

- El Servei de Protecció de la Seguretat Ciutadana de la DGAS, amb les funcions següents:
•    Tramitació dels procediments sancionadors per infraccions a la normativa reguladora de violència esportiva. 
•    Coordinació de les actes esteses per aquest tipus d’infracció amb l’Oficina de l’Esport. 
•    Suport tècnic a la Subcomissió contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport amb seu al Departament d’Interior. 
•    Assessorament a les unitats policials en l’elaboració de procediments normalitzats de treball. 
•    Col·laboració amb l’assessoria jurídica del Departament d’Interior en l’elaboració de normes sobre la matèria. 
•    Elaboració d’instruccions i altres normes internes en matèria de violència esportiva. 
•    Informar al Registre Central de Sancions de l’actuació sancionadora.

FOTO: reunió FCF-Mossos d’Esquadra-DGAS (13 setembre 2021)

Una altra via de col·laboració és la campanya “#JoJugoNet”, iniciada el passat mes d’abril, per tal d’erradicar la violència física i verbal en el futbol i futbol sala, i fomentar el joc net. Com a novetat, s’ha de destacar que, vista la bona acollida i evolució obtinguda entre els clubs, mitjans de comunicació i xarxes socials, i també entre els participants i assistents als partits de futbol, s’ha decidit reforçar aquesta campanya amb noves accions, com per exemple, incloure missatges més concrets i específics, amb fotografies, que afectin el consum i venda d’alcohol, les expressions o símbols que incitin a la violència, l’ús de bengales, etc.

No hi ha cap dubte que aquestes col·laboracions i accions aconseguiran erradicar les conductes relacionades amb la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en el futbol.

Autor: Miquel Novell, responsable Subcomissió Lluita contra la Violència de la Comissió d’Ètica de l’FCF.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.