L'FCF es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030
Notícies Generals | 26/11/2020
La Federació Catalana de Futbol engega un pla d'actuació, amb la voluntat de contribuir en la millora de la salut i el benestar, o la producció i consum responsable.
L'FCF es compromet amb els Objectius de  Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030

Ètica, compromís i responsabilitat. La Federació Catalana de Futbol s’adhereix al Pacte Mundial de les Nacions Unides compartint una gestió ètica basada en la contribució a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per això, la Federació Catalana de Futbol s’uneix a l’Aliança Catalunya 2030, un gran pacte de país conjuntament amb les 30 organitzacions i entitats catalanes que han iniciat aquesta gran coalició que té com a objectiu compartir recursos i impulsar iniciatives conjuntes a favor de l’Agenda 2030.

En els darrers anys, la Federació Catalana de Futbol ha fet importants avanços en la seva sostenibilitat econòmica i social, mitjançant l’impuls de campanyes, i en bon govern amb la transparència i compliance penal. Tot i això, des de l'FCF es vol seguir avançant i establir un equilibri entre les tres dimensions: econòmica, social i ambiental.Per aquest motiu, l’ens federatiu es compromet a avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, a través de les seves activitats federatives i cadena de valor, d’acord amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Per materialitzar aquest compromís, la Federació Catalana de Futbol ha aprovat el pla d’actuació per implementar els ODS, ha establert l’estructura i funcions dels òrgans de participació, ha identificat, classificat i quantificat els grups d’interès, ha definit els 8 ODS sobre els quals contribuir i finalment, s'ha adherit al Pacte Mundial de les Nacions Unides.

El pla d'actuació

Per a la consecució dels ODS, l’FCF ha establert una guia amb els passos a seguir:

PLA D'ACTUACIÓ
  1. Una aproximació al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i del sector esportiu.
  2. Una guia pràctica a seguir, com ara el Pla Global de Sostenibilitat, el Desenvolupament de les accions, etc.
  3. Identificar i utilitzar normes internacionals i metodologies pròpies per a la implementació.
  4. Definir els mitjans claus com la participació, els recursos, les aliances, la comunicació i les adhesions.
  5. Identificar errors comuns i els beneficis esperats

L'estructura i funcions dels òrgans de participació

Per a materialitzar el compromís amb els ODS i l’Agenda 2030, l'FCF ha establert cinc òrgans de participació:

1. COMISSIÓ ASSESSORA

És un òrgan creat per assessorar a la Junta Directiva i al grup de treball en matèria de sostenibilitat. La comissió assessora està integrada per professionals externs amb coneixements i experiència en desenvolupament sostenible.

2. ELS DEFENSORS DELS ODS

Són 8 persones (1 per ODS), a qui se’ls encarrega promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible i fer intervencions públiques dels diferents ODS de la Federació.

3. EL GRUP DE TREBALL

És l’equip creador i instrument de treball del projecte d’implementació de l’Agenda 2030 a la Federació per delegació de la Junta Directiva. El grup de treball està integrat per un coordinador, un secretari i 5 membres més.

4. LA COMISSIÓ DE SOSTENIBILITAT

És la coordinació activa entre la Junta Directiva i les comissions i comitès de la Federació amb les principals funcions de traslladar i implementar els continguts de l’Agenda 2030, fomentar i organitzar la participació dels grups d’interès, etc. La Comissió de Sostenibilitat està formada per: un membre de la Junta Directiva, un secretari i un representant de club, un federat i federada, un entrenador, un àrbitre, un empleat de l’FCF, un de delegació i un aficionat.

5. ELS PROMOTORS DE LES ODS

Són els impulsors dels ODS sobre el terreny per disciplines, comitès, delegacions i àrees funcionals de l’FCF. Les seves principals funcions seran els processos de sensibilització, formació, participació i collita d’accions dels seus àmbits de col·laboració.

Els grups d'interès

L’ens federatiu reconeix a 11 categories de grups d’interès, que són tots aquells vinculats en el desenvolupament de les activitats habituals de la Federació Catalana de Futbol. En definitiva, són els actors dels objectius de desenvolupament sostenible que, aproximadament, s’acosten al milió de persones.

A continuació, es mostren de forma segmentada els 11 grups d’interès:

CATEGORIES GRUPS D'INTERÈS SUBGRUPS D'INTERÈS

1. L'Assemblea de Clubs

Clubs, agrupacions esportives, entitats privades i representants de la cadena de valors i de les disciplines esportives

2. La Junta Directiva

Els seus membres i òrgans

3. La Cadena de Valor

Clubs, federats, àrbitres i entrenadors

4. Els empleats

Central, territorials i comarcals

5. Les entitats vinculades

MFC i FPCF

6. Els patrocinadors/proveïdors/E. financeres

Els patrocinadors/proveïdors/E. financeres

7. Els aficionats

Socis i aficionats en general

8. El sector

RFEF, UFEC, UEFA i FIFA

9. Els mitjans de comunicació

Escrits, audiovisuals, xarxes socials i altres

10. AA. PP. i reguladors

SGEiAF i altres

11. Medi ambient

Societat civil i medi ambient

Mentre que en la següent imatge, es contempla la quantificació dels grups d’interès rellevants:Els 8 ODS on contribuir

Per les activitats pròpies de la Federació es contribuirà de forma tant directa com indirecta en la consecució dels següents ODS:

FITES ASSOCIADES ALS 8 ODS
SALUT I BENESTAR

Fomentar el benestar als federats i federades, i promoure un estil de vida saludable a través de la pràctica del futbol, a més d’adoptar i establir normes d’higiene i seguretat a les noves necessitats.

EDUCACIÓ DE QUALITAT

Garantir una educació de qualitat als grups d’interès, com per exemple, proporcionar als clubs entrenaments i formació per la utilització de tecnologies o promoure valors on els federats i federades gaudeixin de la millor experiència.

IGUALTAT DE GÈNERE

Conquerir la igualtat de gènere. Accelerar l’accessibilitat al futbol femení, vetllar per una imatge igualitària i plural en els mitjans de comunicació o per exemple, implementar la normativa sobre plans d’igualtat.

TREBALL DIGNE I CREIXEMENT ECONÒMIC

Consolidar el creixement econòmic sostingut. Invertir en el desenvolupament dels clubs i promocionar noves formes de treball d’acord amb les noves realitats.

INDÚSTRIA, INNOVACIÓ I INFRAESTRUCTURES

Impulsar la mobilitat sostenible per als desplaçaments de la cadena de valor, fomentar la innovació, adaptar la informació web a les noves realitats, així com desenvolupar tecnologies d’informació.

CONSUM I PRODUCCIÓ RESPONSABLES

Fomentar l'adaptació de les instal·lacions esportives dels clubs, conscienciar els grups d’interès pel respecte al medi ambient i el canvi climàtic, gestionar els residus en els camps i instal·lacions esportives i, per exemple, promoure l’ús eficient de l’aigua en el reg de la gespa.

PAU, JUSTÍCIA I INSTITUCIONS SÒLIDES

Promoure el futbol com un esport divers, just, pacífic i inclusiu entre els grups d'interès.

ALIANCES PER ACONSEGUIR ELS OBJECTIUS

Construir aliances per conquerir els objectius amb organismes, empreses i institucions patrocinadores que contribueixin al desenvolupament sostenible de la Federació i per la consecució dels objectius.

Les primeres adhesions

La Federació Catalana de Futbol s’adhereix com a soci al Pacte Mundial de les Nacions Unides i a l’Aliança Catalunya 2030, amb el gran objectiu d’impulsar iniciatives conjuntes a favor de l’Agenda 2030.

 Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.