Certificat Negatiu Delictes Sexuals

OBLIGATORIETAT D’APORTAR EL CERTIFICAT NEGATIU DE DELICTES SEXUALS

Informem els nostres clubs afiliats que hauran de realitzar aquest tràmit de manera obligatòria, segons la circular núm. 42 de la RFEF de la temporada 2016/17.

L’1 de març del 2016 va entrar en vigor el Registre Central de Delinqüents Sexuals, òrgan encarregat d’emetre el certificat d’antecedents penals específic sobre delictes de caràcter sexual obligatori per a qualsevol persona que treballi o pretengui treballar o realitzar qualsevol tipus d’activitat que comporti contacte habitual amb menors.

Aquestes especificacions són obligatòries per aquestes persones d’acord amb la Llei Orgànica 1/1996, del 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, modificada per la Llei 26/2015, del 28 de juliol de Protecció a la Infància, i per la Llei 45/2015, del 14 d’octubre, de Voluntariat.

Es tracta d’un mecanisme que facilita la prevenció, la investigació i persecució d’aquests delictes i pretén evitar que qui sigui condemnat amb sentència ferma puguin realitzar activitat o exercir professions o oficis en contacte amb menors.

Tot i que des de la seva entrada en vigor de la Llei d’Infància a l’agost del 2015 ja era exigible la presentació d’aquest certificat d’antecedents penals negatius i alguns centres educatius havien començat a demanar-los en els seus processos de selecció de personal, només a partir del passat 1 de març poden obtenir-se aquestes certificacions específiques sobre delictes sexuals.

Sol·licitud del Certificat pels treballadors

Aquest certificat és gratuït i pot ser sol·licitat per diferents canals:

  • De forma electrònica a través de la Seu Electrònica del Ministeri de Justícia, pel que s’haurà de disposar d’un certificat digital d’usuari vàlid (DNI electrònic, FNMT).
  • De forma presencial en els registres de les Gerències Territorials del Ministeri de Justícia, en el Centre d’Atenció al Ciutadà de Madrid, en les delegacions i subdelegacions del Govern i en els registres de qualsevol òrgan administratiu que pertanyi a l’Administració General de l’Estat, a la de qualsevol Administració de les Comunitats Autònomes i a la de qualsevol Administració Local.
  • Per correu postal dirigit a qualsevol de les Gerències Territorials o al Centre d’Atenció al Ciutadà de Madrid.

Fent constar el seu número de telèfon mòbil en la sol·licitud, l’interessat rebrà per SMS un codi segur amb què descarregar el certificat tants cops com necessiti des de la Seu Electrònica del Ministeri de Justícia.

Sol·licitud per les empreses o entitats

Les entitats en què es treballarà amb menors poden sol·licitar el certificat negatiu (per acreditar que no hi ha antecedents) dels seus treballadors de forma conjunta, previ consentiment exprés d’aquests.

El Registre Central de Delinqüents Sexuals

Aquest Registre està regulat pel Reial Decret 1110/2015, de l’11 de desembre.

En el mateix es troben inscrites les dades d’identitat i del perfil genètic de les persones condemnades mitjançant sentència en ferm per delictes contra la llibertat i indemnitat sexuals i tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, inclosa la pornografia, siguin adults o menors.

Els menors d’edat deixaran de figurar en el mateix un cop hagin transcorregut deu anys des de la majoria d’edat. A aquests efectes, la cancel·lació de dades relatives a penes i mesures de seguretat imposades en aquesta matèria està contemplat en el Reial Decret 1110/2015.

Pot trobar-se més informació a la pàgina web del Ministeri de Justícia/Registre Central de Delinqüents Sexuals.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.