Santi Gea: "Som una Selecció amb un alt nivell i els hi podem plantar cara"
Notícies Generals | 19/01/2017
El seleccionador absolut de futbol sala, Santi Gea, explica quines són les seves sensacions abans dels dos partits Catalunya-Brasil i destaca, sobretot, la capacitat organitzativa de la FCF.
Santi Gea:

Com afrontes aquest partit d’alt nivell?

En primer lloc vull destacar que hem aconseguit disputar un partit d’aquest nivell contra una selecció com és Brasil gràcies a la feina que està portant a terme la Federació Catalana de Futbol. Ja fa anys que la Federació demostra un gran compromís i una organització que han portat a la Selecció a disputar partits internacionals del més alt nivell. Hem fet un llarg camí amb l’Absoluta anant a jugar al Japó dues vegades, a Romania, hem jugat contra Hongria, contra Kubait, i contra altres seleccions. Això ha fet que Brasil ens truqués a la porta i volgués jugar un partit contra nosaltres.

És una excel·lent feina per part de la Federació. Estem recollint aquest fruit i a partir d’aquí Brasil compta amb nosaltres perquè saben que organitzativament som capaços de preparar un esdeveniment com aquest i, sobretot, saben que esportivament estem preparats i a l’alçada. A més a més, Brasil està fent un canvi de cicle, per tant, encara té més importància el fet de voler competir amb nosaltres.

Tal com comentaves, us trobareu davant un equip en el qual hi ha hagut molts canvis després del mal resultat de l’últim Mundial, on van caure als vuitens de final. Això suposa una dificultat extra?

Està clar que hi haurà un excés de motivació. Primer de tot han fet un canvi i han entrat dins la Confederació Brasilera de Futbol. Això també implica que la repercussió que tenen és molt gran. D’altra banda, han tornat amb un ex seleccionador, Paulo César de Oliveira, que va ser campió el 2008, i han fet una selecció que no és totalment nova, sinó que han agafat parts que van fer servir per al Mundial. També cal destacar que han començat a agafar els jugadors que estan a la millor lliga, que és la LNFS i, per tant, han fet una selecció molt potent.  

Catalunya s’enfrontarà a una selecció que és pentacampiona del món. Com esperes que siguin aquests dies?

Per mi és un gran èxit que Brasil pugui jugar aquí a Catalunya. Primera crida: que el pavelló de Granollers i el de Sabadell estiguin plens a vessar. A nivell organitzatiu no em preocupa, perquè sempre estem a l’alçada, i des d’aquest punt de vista estic molt tranquil. A nivell esportiu, totes les vegades que ha jugat Catalunya hem plantat cara a totes les seleccions, de fet, pràcticament ho hem guanyat tot. Sabem que Brasil serà molt difícil, però competirem i serà un partit que ens servirà a totes dues seleccions.

I per tu com a seleccionador què suposa disputar un partit de caràcter històric?

És un orgull, perquè porto molts anys entrenant i, afortunadament, he tingut la sort de viure les millors facetes de l’esport. He estat molts anys al Barça, on he viscut l’etapa des de semi professional fins a professional i, aquí, amb la FCF també ha coincidit que hem passat per una etapa d’amateur a professional d’un gran nivell. Per tant, és un orgull, però al final jo sóc la persona que represento a tota la resta de gent, dels companys que hem estat treballant durant molts anys. Que surti el meu nom és el de menys.

Com arriba Catalunya a aquest duel?

No arriba en el millor moment en el sentit que, és cert que tenim molt bons jugadors i que tots els que convoquem són de primer nivell, però n’hi ha uns quants que estan lesionats i d’altres que no poden venir perquè estan amb la Selecció Espanyola, com ara Marc Tolrà i Adolfo Fernández, que són dos peces fixes. Jose Ruiz, que també és un jugador contrastat que juga a Itàlia, i està lesionat. L’Eric Martel i l’Àlex Verdejo són altres jugadors importants, també lesionats. De totes maneres, la resta de jugadors són tots de Primera Divisió de la Lliga Nacional de Futbol Sala, i la gran majoria estan en clubs catalans. Altres vénen de la Primera o Segona Divisió italiana. El talent del jugador català s’assembla molt al que és l’estil o la forma de jugar de Brasil, són jugadors molt ofensius, amb molt de talent.

Properament dureu a terme diferents sessions d’entrenament, però teniu ja una idea sobre com plantejareu els partits?

Tenim dissenyades tres sessions d’entrenament abans del primer partit. A partir d’aquí, el que farem serà el que ja tenim treballat els últims anys amb la Selecció Catalana, que és la idea de joc a nivell defensiu, a nivell ofensiu per recordar quatre coses i, el dissabte, que és el dia abans del partit, repassarem una mica tot el tema d’estratègia. És cert que no podrem fer un scouting de Brasil perquè és un nou conjunt. No tenim partits amb el nou seleccionador, per tant, el que nosaltres mirarem serà la nostra pròpia identitat i en aquest dies intentar potenciar-ho. Està treballat i, a més a més, intento buscar quines són les característiques dels jugadors per adaptar-les als sistemes més adequats.

Què creus que serà el més difícil per batre una selecció com és Brasil?

Crec que és important tot el tema del respecte, és a dir, al final estem parlant que a part de ser la pentacampiona com a selecció, els jugadors són molt contrastats. Si no m’equivoco, n’hi ha 3 o 4 que són de l’Inter Movistar, 2 o 3 jugadors que vénen de El Pozo Múrcia, Dyego que ve del Barça, Fernandinho de Rússia, etc. Són jugadors que tenen molt de renom. Així doncs, és molt important que, sobretot nosaltres, ens conscienciem que també tenim molt bon nivell, que som molt bons jugadors, que des del punt de vista col·lectiu sabem que juguem molt bé a aquest esport i que, per tant, els podem plantar cara.

Aquest és el quart any que entrenes la Selecció Catalana Absoluta. Després d’haver jugat tots aquests partits internacionals tan importants, quins reptes et marques?

És molt agosarat, però tant de bo que alguna vegada Catalunya pogués competir a nivell mundial. No sé si és l’objectiu, si és una fita, hi ha coses que no depenen de nosaltres. Si em pregunteu si tenim nivell per poder competir a nivell europeu o mundial diré que evidentment que sí. Alguna vegada m’han dit que em mulli, i crec que dins d’Europa quedaríem entre les quatre primeres, i al món, entre les vuit primeres. A més, cada vegada estan sortint més jugadors catalans que disputen competicions importants i que estan arribant a grans nivells.

En què es basa la teva metodologia de treball pel que fa a la preparació dels jugadors?

Hem de tenir en compte que tenim poc marge per poder treballar des del punt de vista més tècnic i tàctic. M’agrada molt que els jugadors competeixin durant els 40 minuts de partit. Fonamentalment, el que demano és això. M’agrada que hi hagi un ordre, que hi hagi un criteri, que hi hagi un esport productiu. M’agrada que hi hagi espectacle. El veurem segur, perquè entre els brasilers i els nostres tenen unes grans qualitats. I demano, sobretot, competir. Competir durant els 40 minuts de partit, sóc molt exigent, m’agrada guanyar, però també tinc molt clar que moltes vegades es requereix de més treball i que segurament no podem aconseguir-ho  a causa de les deficiències que tenim com a Selecció perquè no està reconeguda.

Tot i no ser una Selecció reconeguda podrà fer un paper important?

Sí, i tant. Estic convençudíssim que serà un gran duel. A més, Brasil s’està preparant pel primer partit després del mal paper a Colòmbia i han decidit jugar contra Catalunya per tal de disputar un partit que els hi serveixi davant una bona selecció, i que, a més, això també els hi vagi bé a nivell mediàtic.

Per tant, per a ells el partit serà de preparació i rodatge, però vital.

I tant. Serà un partit contra una Brasil que no ens vindrà a mig gas, vindrà a per totes, a guanyar. Tenen nou seleccionador, tots els jugadors voldran agradar perquè saben que després vénen les competicions oficials. Espero un partit de màxim nivell, gens amistós. Per part nostra, el cos tècnic de la Selecció Catalana tenim molt clar que competirem, i els jugadors també són uns competidors nats.

Els dos partits es podran veure per una televisió del Brasil que té una mitja de 185 milions d’espectadors al dia. Per la imatge de la Selecció Catalana què pot suposar aquest fet?

És el reconeixement a la gran feina que han fet. He vist una progressió.  Som una Selecció que treballem a nivell professional, amb una capacitat organitzativa brutal. Sabem que a Catalunya el futbol sala és un esport que apassiona. A més, hem parlat amb la selecció brasilera i coneixen perfectament quin és el caliu que es viu aquí i com funcionem a la Lliga Catalana de Futbol Sala de la Federació Catalana de Futbol. Saben que és un èxit que surti aquest partit per la televisió brasilera. Guanyen ells, guanyem nosaltres i guanya el futbol sala.

Que la televisió del Brasil decideixi retransmetre aquest partit vol dir que valoren molt aquest enfrontament?

Evidentment. Són jugadors de renom i es considera que la millor lliga del món de futbol sala és la lliga espanyola. En els últims anys, el futbol sala català és el número 1 a nivell estatal. Som campions d’Espanya en diverses categories, per tant, a nivell de base som el mirall de tot el món.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.