S’inicia la segona fase de la Reto Iberdrola
Futbol Femení | 19/03/2021
La Segona Divisió del futbol femení estatal comença una nova fase per determinar els equips que ascendiran a la Primera Iberdrola i els que baixaran de categoria.
S’inicia la segona fase de la Reto Iberdrola

La pandèmia de la Covid-19 ha modificat els calendaris de competició de totes les categories existents. La Reto Iberdrola, és a dir, la Segona Divisió RFEF, no ha estat una excepció i, enguany, s’ha dividit en dues fases. Aquest proper cap de setmana, 20 i 21 de març, s’inicia la segona fase, la que dona l’ascens a la Primera Iberdrola. Per entendre millor el funcionament d’aquesta categoria, repassem les bases de la competició.

La Reto Iberdrola està composta per dos grups, Nord i Sud, de 17 equips cada un. La primera fase, ja disputada, ha estat la competició regular; mentre que la segona fase, a punt d’iniciar-se, tindrà dues fases específiques: una per saber qui serà campió de grup i una altra per definir la permanència a la Segona Divisió RFEF.

  1. Primera Fase:

Els Grups Nord i Sud s’han configurat en dos Subgrups, A i B, amb 8 i 9 equips respectivament, seguint, entre altres, criteris de proximitat geogràfica. S’han disputat un total de 14 partits en 14 jornades en els subgrups de 8 equips (Nord A i Sud A), i 16 partits en 18 jornades en els subgrups de 9 equips (Nord B i Sud B).

Els clubs classificats en els quatre primers llocs de cada Subgrup accedeixen a la Segona Fase per lluitar pel títol de Campió de Grup; mentre que els classificats en les restants posicions accedeixen a la Segona Fase per la Permanència a la Segona Divisió RFEF.

Els punts obtinguts, així com els gols, tant a favor com en contra, s'arrosseguen a la Segona Fase. D’aquesta manera, cada equip començarà la seva fase específica amb els punts i gols obtinguts a la Primera Fase. En els Subgrups de 9 equips (Nord B i Sud B), es calcularà el coeficient, sent aquest mateix el que s'arrossegui a les fases específiques.

  1. Segona Fase per al títol de Campió de Grup:

Participaran els clubs classificats en els quatre primers llocs de cada Subgrup A i B. Així, es crea el Grup Nord C i el Grup Sud C, amb 8 equips cada un i jugant un total de 8 jornades. Els equips que hagin participat en el Subgrup A s’enfrontaran, a doble volta, als que han jugat en el Subgrup B, no podent enfrontar-se als equips que hagin participat en el seu mateix subgrup de la Primera Fase. La classificació es realitzarà mitjançant el sistema de punts, als quals s'afegiran els gols a favor i en contra, i els resultats obtinguts a la Primera Fase.

El primer equip classificat en el Grup Nord C i en el Grup Sud C obtindrà el títol de Campió de Grup.

  1. Segona Fase per la permanència:

Participaran els clubs classificats en els llocs del cinquè a l'últim de cada Subgrup, creant el Grup Nord D i el Grup Sub D, amb 9 equips cada un i amb un total de 8 a 10 partits en 10 jornades. Els equips que hagin participat en el Subgrup A s’enfrontaran, a doble volta, als participants del Subgrup B, no podent enfrontar-se als equips que han participat en el seu mateix Subgrup de la Primera Fase.

La classificació es realitzarà mitjançant el sistema de punts, afegint-se els gols a favor i en contra, i els resultats obtinguts durant la Primera Fase. La classificació final es calcularà mitjançant el sistema de coeficients. Així doncs, els últims quatre classificats de cada Grup D descendiran a la Primera Divisió Nacional de Futbol Femení.

Classificació amb equips empatats a punts

Si al final del campionat es produís un empat entre dos clubs, es resoldrà per la major diferència de gols a favor, sumant els que ha marcat i els que ha rebut, segons el resultat dels partits jugats entre ells. Si persistís l’empat, es decidirà per la major diferència de gols en el transcurs de la competició; i de ser idèntica la diferència, resultarà més ben classificat el que hagi marcat més gols.

Si hi hagués un empat entre més de dos clubs, es resoldrà de la següent manera:

a) Per la major puntuació que correspongui a cadascun pels resultats obtinguts entre ells, com si els altres no haguessin participat.

b) Per la major diferència de gols a favor i en contra, considerant únicament els partits jugats entre si pels clubs empatats.

c) Per la major diferència de gols obtinguts i rebuts, tenint en compte totes les trobades del campionat. Si és el mateix, es resoldrà a favor del club que hagués marcat més.

Les normes que estableixen aquests tres apartats s'aplicaran per ordre i amb caràcter excloent, de manera que si un dels apartats resol l'empat d’algun dels clubs implicats, aquests quedaran exclòs i s’aplicaran als altres equips les normes que corresponguin.

Si la igualtat no es resolgués a través de les disposicions previstes i la posició dels equips fos determinant per a dilucidar ascensos o descensos, es jugarà un partit de desempat en la data, hora i camp neutral que l'òrgan federatiu competent designi -aquest sistema de competició és el vigent, sense perjudici de la normativa aprovada en supòsits extraordinaris derivats de la Covid-19-.

Els ascensos i descensos

  • Primera Iberdrola (Primera Divisió RFEF):  hi haurà 4 descensos a la Segona Divisió, i seran els equips que ocupin els llocs 15, 16, 17 i 18 de la taula en finalitzar la competició.
  • Reto Iberdrola (Segona Divisió RFEF):

a) Ascensos a la Primera Iberdrola: es produiran 2 ascensos automàtics i seran els campions dels Grups Nord i Sud.

b) Descensos a la Primera Nacional: els 4 últims equips classificats de cada grup d’aquesta categoria baixaran a la Primera Nacional Femenina.

La participació catalana

Els equips catalans que competeixen a la Reto Iberdrola han participat en el Subgrup Nord B durant la Primera Fase de la competició:

SUBGRUP NORD B

CE Seagull

FC Barcelona ‘B’

RCD Espanyol ‘B’

SE AEM

Athletic Club ‘B’

CD Fundación Osasuna Femenino

Deportivo Alavés

UD Collerense

Zaragoza CF Femenino

A la Segona Fase, els clubs catalans s’han dividit en diferents grups, els quals han quedat definits de la següent manera:

GRUP NORD C
SE AEM
FC Barcelona ‘B’
Atlètic de Madrid ‘B’
Oviedo Moderno CF
Madrid CF Femenino ‘B’
CDE Racing Féminas
CD Fundación Osasuna Femenino
Deportivo Alavés

Consulta el calendari de partits del Grup Nord C fent clic AQUÍ.

GRUP NORD D
RCD Espanyol
CE Seagull
Real Sporting de Gijón
CD Parquesol Patatas Meléndez
Peluquería Mixta Friol
CF Pozuelo de Alcorcón
UD Collerense
Athletic Club ‘B’
Zaragoza CF Femenino

Consulta el calendari de partits del Grup Nord D fent clic AQUÍ.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.