Realitzada la primera jornada del Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala
Comitè Entrenadors | 10/06/2023
El Comitè Tècnic d’Entrenadors de Futbol Sala ha organitzat una nova edició del clínic, amb un cartell d’autèntic luxe i més de 100 inscrits.
Realitzada la primera jornada del Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala

Formació d’alt nivell i prestigi pels tècnics de futbol sala a Catalunya. En el marc de la 12a Festa del Futbol Català, el Comitè Tècnic d’Entrenadors de Futbol Sala ha organitzat un nou Clínic d’Entrenadors amb moltes i diverses ponències teòriques al Centre Cultural de Martorell i pràctiques al Pavelló Municipal de la mateixa vila.

Igual que en temporades anteriors, el Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala s’ha dividit en tres parts. Els matins de dissabte i diumenge es desenvolupen a l’Auditori del Centre Cultural amb set exposicions teòriques i una taula rodona i, en canvi, dissabte a la tarda ha estat el torn de la formació pràctica al pavelló amb dues ponències.

El Cap del Comitè d’Entrenadors de Futbol Sala de la Federació Catalana de Futbol, Chus Esteban, ha donat la benvinguda als més de 100 tècnics inscrits. Seguidament, Manel Delgado, entrenador i analista professional de futbol de l’empresa Valor+, acompanyat de Carlos Martín, Director General de Longomatch, ha estat l’encarregat d’inaugurar el Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala 2023.

La primera formació ha tingut dues parts. Primerament, ha servit per entendre la importància del vídeo-anàlisi aplicada a l’esport. Manel Delgado ha plantejat les diferències de paràmetres a analitzar entre el futbol sala formatiu i el de rendiment. Delgado ha explicat que el fet de veure’s a un mateix en vídeo, serveix per a corregir i reforçar els comportaments tècnics i tàctics, així com el posicionament i l’ocupació d’espais. En canvi, focalitzant l’anàlisi en el futbol sala de rendiment, cal estudiar molt el rival per conèixer les seves debilitats i fortaleses. Per tot plegat, el ponent ha mostrat diferents possibilitats de panells d’anàlisi. A més, Manel Delgado ha introduït la possibilitat que Longomatch sigui utilitzada també per la figura del director esportiu, per tal d’analitzar la plantilla globalment i detectar les seves mancances. D’altra banda, Carlos Martín ha anunciat l’evolució de Longomatch, un editor de vídeos, amb la inclusió de Longocloud i Longoboard, per tal de tenir més eines i poder emmagatzemar entrenaments, anàlisis, compartir vídeos, fer enviaments individuals a jugadors i jugadores i disposar d’una pissarra tàctica digital.

El primer entrenador a pujar a l’escenari del Centre Cultural de Martorell ha estat Josán González. El tècnic del Córdoba FS ha proposat l’estructuració de tasques i sessions segons els dies d’entrenaments que cada equip realitza setmanalment i quins dies de la setmana són. A més, ha explicat que a l’hora de planificar també cal tenir en compte si l’equip és base, juvenil o amater, o bé, professional. A partir d’aquests ínputs, cal organitzar microcicles de sessions dividint-les en recuperació, força, resistència, velocitat i activació. Pel que fa al futbol sala formatiu, Josán González considera que cal treballar aspectes individuals per dotar els jugadors de creativitat i adaptar el futbol sala a les seves característiques. Respecte a les sessions per equips juvenils o amaters, el tècnic andalús ha destacat que els entrenaments com més propers a un partit són menys càrrega física han de tenir i creu que a principis de setmana les tasques han de ser amb pocs jugadors i a finals de setmana 4x4. A més, ha proposat diferents microcicles, així com exercicis a realitzar.

A continuació, ha estat el torn de Santiago Valladares, entrenador del Peñíscola Globeenergy FS, que ha reflexionat sobre la gestió de persones en un col·lectiu. L’entrenador gallec ha estat acompanyat del seu assistent i exseleccionador català, Gerard Pusó i ha fet un repàs a les seves vivències personals, més enllà del futbol sala, per entendre que totes les gestions de col·lectius són importants per gestionar amb sentit comú un equip. Concretament en el món del futbol sala professional, Valladares ha profunditzat en tots els grups amb els quals cal interactuar i, per tant, gestionar. Els jugadors, la resta de components del cos tècnic, la directiva, la premsa, l’afició i la pròpia família. El tècnic del Peñíscola ha recalcat que per convertir un grup en un equip és important que regni el respecte, el compromís, el sentit de pertinença i la responsabilitat. Considera que un entrenador ha de marcar un camí a seguir i certs límits, però ha de treballar amb flexibilitat. Per a Valladares és clau la tria dels capitans com a líders a l’ombra, la igualtat, la justícia, les normes de comportament, la comunicació, conèixer la vida personal dels jugadors i trobar claus per a desenvolupar la confiança.

La darrera ponència del matí ha estat a càrrec de Xavier Closas, entrenador de l’Industrias Santa Coloma. Closas ha exposat el disseny del model de joc centrant-se en la faceta ofensiva, en busca de generar superioritats. Per tal d’aconseguir-ho, el tècnic català ha emfatitzat en la coordinació i connexió entre jugadors, en l’ocupació d’espais, les diferents fases a l’hora d’intervenir amb pilota i sense, des de quin posicionament es vol iniciar, saber quins aspectes tècnics es necessiten com el control, la passada o la finta, també conèixer els aspectes tàctics necessaris com l’amplitud o la profunditat i treballar els moviments simples com les dualitats i els complexos com la rotació.

A la tarda, els entrenadors s’han citat novament al Centre Cultural de Martorell per assistir a la ponència d’Isabel García, psicòloga esportiva, que ha profunditzat sobre els errors en el futbol sala. Isabel García ha explicat que la cultura negativa de l’error, en ocasions genera pors i dubtes, ja que s’entén l’error com a debilitat, falta d’actitud o de qualitat i a més, pot generar crítiques o ridiculització. Ha afegit que un error sorgeix involuntàriament, de manera no desitjada i que el fet de no acceptar els errors o criticar-los, genera pèrdua de confiança i seguretat en els jugadors, així com dificultat d’atenció i concentració. Per treballar contra aquests temors, Isabel García ha plantejat estratègies psicològiques com tècniques de relaxació i l’establiment d’objectius. Per portar-ho a terme, cal acceptar la possibilitat d’error i entendre’l com a part del joc i com a aprenentatge, relativitzar-lo i reinicialitzar mentalment. També ha exposat que els errors s’han de classificar i saber si són de presa de decisió, d’execució o d’esforç. Finalment, Isabel Garcia ha parlat sobre la intervenció del cos tècnic vers els errors dels jugadors, tenint en compte l’anticipació al que pot passar, establint objectius als esportistes, definint les expectatives de l’staff i individualitzant i comunicant-se correctament amb els jugadors.

A continuació, l’activitat s’ha traslladat al Pavelló Municipal de Martorell, on s’han dut a terme les dues ponències pràctiques. Per a treballar amb joc real, un combinat de juvenils del Sala 5 Martorell s’ha posat a les ordres dels dos ponents. La primera sessió ha estat conduïda per Diego Ríos, entrenador aquesta temporada del Ribera Navarra FS i l’ha centrada en la defensa amb inferioritat quan els equips es troben situacions d’un defensor contra dos o de dos contra tres.

La clausura formativa de la jornada l’ha executat Imanol Arregui, històric entrenador del Xota FS, que ha volgut dotar d’exercicis per a treballar els contraatacs, als entrenadors inscrits al clínic. Arregui ha desenvolupat una bateria de tasques centrades en les transicions ofensives, amb la qual s’ha posat punt i final a una jornada intensa i molt productiva, que tindrà continuïtat demà a les nou al Centre Cultural de Martorell.

GALERIA D'IMATGES



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.