Mascareta i esport: utilitzar-la és un error
Mutualitat FCF | 21/10/2020
El Consell Superior de Deportes (CSD) va confirmar que no era obligatori portar mascareta per fer esport i els experts no recomanen el seu ús: perjudica el balanç d'oxigen, limita el rendiment i pot ser contraproduent.
Mascareta i esport: utilitzar-la és un error

A poc a poc s'ha anat descobrint més del nou coronavirus Sars Cov 2, malgrat que la pandèmia continuï causant greus problemes de salut a tot el món. Passada la primera onada de la pandèmia, s'ha pogut de nou jugar a futbol, sortir a córrer o anar en bicicleta. Una de les grans qüestions que van plantejar els esportistes era si havien de portar mascareta mentre feien esport. Mascareta i esport?

La resposta és no. Els esportistes, a Catalunya, no estan obligats a portar mascareta. L'ús de mascareta és obligatori en tots els espais tancats i públics a l'exterior quan no es pugui garantir la distància interpersonal de seguretat de dos metres. Tanmateix, hi ha una excepció genèrica per les activitats que "per la mateixa naturalesa d'aquestes, resulti incompatible l'ús de la mascareta". L'activitat física de tipus aeròbic és una d'aquestes activitats.

El dilema es plantejava davant la impossibilitat de mantenir la distància de seguretat en alguns passejos o parcs. El mateix CSD va aclarir que el seu ús no és obligatori. Això sí, quan se surt a caminar, a ritme ràpid, a córrer o amb la bicicleta hem d'augmentar la distància de seguretat a cinc, deu i vint metres, respectivament. Es tracta d'evitar que es pugui entrar en contacte amb partícules de suor o saliva.

Les mascaretes no són obligatòries per fer esport, però convenen?

Els experts desaconsellen fer esport aeròbic amb mascareta, perquè limita l'entrada d'oxigen a les vies respiratòries, i poden generar problemes en l'àmbit fisiològic i de rendiment. Tampoc resulta especialment útil per a la prevenció. La millor mesura de seguretat és el distanciament de, com a mínim, dos metres. Si no és possible, potser convé fer esport en un altre lloc.

Les raons per no utilitzar les mascaretes quan fem esport intens són aquestes:

• Augmenta la humitat en els pulmons perquè no s'elimina l'aire expirat adequadament i s'acumula aigua a la superfície dels alvèols. Això dificulta l'intercanvi de gasos, s'acumula CO2 en sang i no aconseguim tot l'oxigen que necessitem.

• És incòmode, fins i tot els esportistes ho passen malament en proves d'esforç en laboratori amb mascaretes especialment dissenyades per a aquesta finalitat.

• Limita l'entrada d'oxigen a les vies respiratòries, el que redueix el rendiment. Les quirúrgiques permeten fer esport amb més facilitat, perquè té unes vores que permeten més entrada d'oxigen, però amb les FFP2 o FFP3 no hi ha aportació d'oxigen accessori.

• Les possibilitats de contagi a l'aire lliure durant la pràctica esportiva són molt reduïdes. Habitualment, l'aire lliure no hi és. Depenent de la superfície sobre la qual es diposita el virus, té una vida més o menys perllongada. A l'aire lliure, però, la càrrega viral que arriba en un hipotètic corredor que estigui davant nostre és tan baixa que el contagi és molt poc probable.

• Pot ser contraproduent. La humidificació i la falta de ventilació de la mascareta augmenta la secreció de moc i saliva. Això pot comportar que l'esportista es toqui la mascareta. A més, es crea un micro ambient que afavoreix la creació de virus i bacteris.

Amb mascareta, menor rendiment esportiu

A nivell purament esportiu, el risc de portar la mascareta durant l'exercici intens és que no s'oxigena i s'elimina el CO2 adequadament. L'ús de mascareta pot perjudicar el balanç d'oxigen i diòxid de carboni, empitjorant el rendiment. Es limita l'aportació d'oxigen augmentant el diòxid de carboni. És just el contrari al que cal quan es practica esport. S'han de satisfer les necessitats metabòliques d'aquell moment. Si per contra s'està provocant un dèficit, no s'assoleix cap benefici. L'esportista no podrà mantenir la intensitat perquè serà incapaç de mantenir la demanda metabòlica sense l'aportació d'oxigen adequat.

L'increment del diòxid de carboni provoca acidosis respiratòries, es produeix una hipoxèmia (baix nivell d'oxigen a la sang) i augmenta la pressió de CO2. L'esportista experimenta una sensació d'ofegament provocat per l'augment compensatori de CO2. S'ha quantificat que córrer amb la mascareta quirúrgica a nivell del mar equival a fer esports sense mascareta a uns 400 metres d'altitud sobre el nivell del mar.

La distància de seguretat, la mesura més eficaç

En tot cas, l'efecte d'unir mascareta i esport dependrà del tipus d'exercici i de la capacitat de l'esportista. El 2017, experts francesos i belgues van publicar un estudi en el qual van concloure que l'ús de la mascareta en una caminada de sis minuts provocava que es respirava amb més dificultat, però no disminuïa la distància recorreguda. Es tractava, òbviament, d'un exercici molt moderat.

A més, el risc estarà en funció de les patologies prèvies del pacient. Malgrat que estigui controlat i amb medicació, a un asmàtic que fa ús d'una mascareta limitarà molt l'aportació d'oxigen. Amb la qual cosa pot facilitar que necessiti medicació de rescat o tingui una crisi d'asma, segons confirmen els al·lergòlegs.

La conclusió de tots els experts consultats és unànime. La mascareta no és obligatòria, i tampoc recomanable per fer esport. Qüestió diferent és passejar o fer un exercici que no requereix molta ventilació. I sempre s'ha de respectar la distància de seguretat, mantenint una separació de dos metres.Consulta el manifest 8 de març
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.