La Mutualitat lidera la investigació sobre el trencament del lligament creuat anterior al genoll a les futbolistes
Mutualitat FCF | 06/10/2023
L’Institut Cugat i la Mutualitat de Futbolistes Espanyols Delegació Catalana es converteixen en el centre mundial de l’estudi sobre el trencament del Lligament Creuat Anterior (LCA) a les dones, que quadruplica la mateixa lesió als homes.
La Mutualitat lidera la investigació sobre el trencament del lligament creuat anterior al genoll a les futbolistes

A l’Hotel Don Jaume de Castelldefels s’ha celebrat aquest divendres el Congrés sobre el Lligament Creuat Anterior (LCA) del genoll a les dones futbolistes liderat pel prestigiós traumatòleg i president del Comitè Mèdic Assessor de la Mutualitat de FutbolistesRamon Cugat. La jornada s’ha iniciat amb una benvinguda de Ramon Cugat en representació de l’Institut Cugat i la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya on ha destacat: “La importància de l'estudi sobre l'LCA femení a causa del gran nombre de lesionades que hi ha a tot el món. És el nostre deure estudiar i arribar a trobar la millor prevenció d'aquests trencaments per baixar aquestes xifres de lesionades".

La menstruació, un factor que provoca l'augment de lesions al Lligament Creuat Anterior en noies

Una de les conclusions que han presentat és que la menstruació en les dones és un factor que augmenta les possibilitats de patir aquesta lesió. Abans dels catorze anys, quan aproximadament les dones comencen amb la menstruació, la incidència és similar a la dels nens. Després els casos augmenten en què de cada noi lesionat, en noies són quatre. Durant la conferència també s’ha tractat sobre els factors psicosocials a l’hora de la rehabilitació d’aquesta lesió en dones futbolistes. Per això, els traumatòlegs pensen que, cada dia més, es fa necessari un reforç psicològic a l’hora d’obtenir una bona rehabilitació de les jugadores de futbol una vegada han estat operades del lligament creuat anterior.

El fisioterapeuta, Alfred Ferré-Aniorte, ha destacat “la importància que té la Mutualitat de Futbolistes Espanyols de la Delegació Catalana per la quantitat de dades donades a través dels nombrosos jugadors i jugadores lesionades al futbol català. Un total anual de 25.000 lesions”.

Els diversos temes tractats en la conferència

El primer punt de debat ha estat sobre la prevenció del trencament de lligament creuat anterior. Segons el doctor Thomas Patt, del Bergam Clínics: ”És important incidir en la prevenció. Principalment en quatre aspectes crucials; Anatòmic, Hormonal, Genètic i Neuromuscular”.

En l’aspecte epidemiològic, el doctor de la Mutualitat de Futbolistes, Eduard Alentorn, ha informat que “amb l’augment de llicències de noves i nous futbolistes a l’FCF, està incrementant el nombre de lesions. En el cas de la dona continuem observant aquesta dada de quatre lesionades per cada jugador. Hem de continuar investigant per a baixar aquestes xifres a partir d’una bona prevenció”.

El doctor Pedro Álvarez, membre de la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya, ha insistit en la importància de la cirurgia per corregir la lesió de LCA. Per això ha parlat de les diferents tècniques que s’utilitzen als quiròfans per reparar una lesió de lligament creuat anterior en les dones, així com dels estudis de noves tècniques que millorin les actuals. “Una de les nostres preocupacions és que de cada 10 noies operades de LCA, tornen a trencar-se el mateix lligament entre una i dues d’aquestes operades”. Per aquesta situació s’està aplicant en algunes jugadores una nova tècnica a l’hora de reparar el lligament. Es tracta de la tècnica ‘lemaire’, que consisteix en un reforç extraarticular que ja s’aplica a moltes de les jugadores lesionades de l’FCF.

Presència de futbolistes reconegudes

El darrer torn al Congrés ha estat per les jugadores professionals, les verdaderes protagonistes d’aquesta problemàtica de la lesió del lligament creuat.  D’aquesta patologia, i perquè l’han patit, han parlat les jugadores Cata Coll, FC Barcelona, Jana FernándezFC Barcelona, i Berta Bou, FC Levante Las Planas

La blaugrana Cata Coll, guanyadora del Mundial 2023 amb la selecció espanyola, creu que “la prevenció per evitar aquesta lesió es fonamental. Per això, agraïm que la ciència investigui en aquest sentit, perquè som moltes les jugadores que podem patir aquesta lesió tan dura que ens deixa més d’un any sense practicar futbol”.

Per part de la Mutualitat de Futbolistes Espanyols han estat presents, Emilio Escotet, subdirector general de la Mutualitat de Futbolistas Espanyoles i coordinador de les delegacions,  José Andres Cruz, Director de prestacions, i Antonio Artero, director general de la delegació catalana. També els doctors Sebastián Grossi, David Barastegui, Gilber Steinbacher, Vicente López i Jorge Ramírez.

El Congrés, que ha estat retransmès per streaming per a tot el món, ha comptat amb la presència de traumatòlegs italians, anglesos, nord-americans, alemanys, neerlandesos i australians, que han participat a través de videoconferència. El Congrés ha tingut un seguiment arreu del món d’un total de 850 inscrits.

 Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.