Els VI Premis Solidaris reparteixen solidaritat i gratitud
Fundació FCF | 23/02/2023
En la 6a edició d’aquests premis que atorga la Fundació Catalana de Futbol s’ha reconegut la solidaritat i l’ètica esportiva de clubs, futbolistes i persones vinculades al futbol i futbol sala català.
Els VI Premis Solidaris reparteixen solidaritat i gratitud

La Fundació Catalana de Futbol ha celebrat la sisena edició dels Premis Solidaris, els quals reconeixen els valors del futbol i el futbol sala català. Enguany, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona, ha tornat a ser l’escenari on s’ha celebrat la gala, com ve succeint en les darreres edicions, en un acte que ha tingut la solidaritat de clubs, futbolistes i persones vinculades al món del futbol català com a gran protagonista. A aquest emotiu acte han acudit presidents, entrenadors, jugadors i àrbitres d’arreu del territori català.

Aquestes distincions tenen com a objectiu premiar aquelles iniciatives i activitats de tot Catalunya que promouen els valors, la solidaritat, el respecte, el joc net i l’ètica esportiva en els camps i pavellons de futbol i futbol sala. Els vint-i-un premis, dividits en diferents categories, han estat entregats pels diferents membres del Jurat.

El president de la Fundació Catalana de Futbol, Pere Guardiola, ha donat les gràcies a les diferents entitats i institucions que han donat suport a la sisena edició dels Premis Solidaris, així com a tots els assistents per prendre part de l'acte. "Avui és el dia del futbol solidari i els que esteu aquí representeu a tot el futbol català. Felicito els premiats i als que no ho han estat perquè tots junts mostrem com de solidari és el futbol català”, ha assegurat Guardiola.

En el seu comiat com a màxim responsable de la Fundació, Guardiola ha comentat que “per a mi també és un dia important perquè és el meu últim dia com a president de la Fundació. La meva política és que només s’hi ha d’estar dos mandats al capdavant, ja que ha d’haver renovació i noves energies. Actualment, la Fundació té una economia saludable; tot i que no hem de guanyar diners, tampoc n’hem de perdre. Quan la vam sanejar, vam poder començar a fer activitats de tot tipus. Per això, vull agrair de tot cor a tots els col·laboradors, entitats, treballadors i familiars per l’ajuda rebuda. Visca el futbol català unit!".

Els premiats de totes les categories han estat els següents:

Premi ‘Joc Net i Ètica Esportiva’

1) Partit Per la Igualtat, del Sant Cugat FC. Es tracta d’un partit on es ressalta la importància de la igualtat de gènere a l’esport. Enguany, s’ha celebrat la 5a edició, inclosa dins la jornada del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el dia 25 de novembre. El partit està format per dos equips combinats de jugadores i jugadors del primer equip femení i masculí del club. L’objectiu del matx és demostrar que a l’esport i a la vida el respecte i la igualtat entre gèneres és imprescindible. I que no hi ha futbol masculí i futbol femení, sinó simplement futbol. El club mostra el compromís en defensa del respecte, la igualtat i tolerància zero davant de qualsevol acte de menys teniment i violència vers les dones.

2) El segon premi ha estat per a la jugadora del primer equip femení del RCD Espanyol Vanessa Núñez.

3) El tercer guardó l’ha recollit el president del CF Sala Montsant, José Luis Pico.

Premi ‘Àrbitre/a’

1) Comitè Tècnic d’Àrbitres del Maresme. El passat 24 de desembre de 2022, al camp de futbol de Vilassar de Dalt, el CTA de la delegació del Maresme va celebrar el Torneig Solidari de Nadal d’Àrbitres del CTA de l’FCF, amb l’objectiu de recollir el màxim d’aliments solidaris per a Càritas Interparroquial de Mataró. Un torneig amb rècord de solidaritat inclós, ja que es van recollir més de dues tones d’aliments de primera necessitat, superant les 1’7 tones de l’edició del 2019.

2) El segon premi ha estat per a Dethie Diouf, col·laborador de la UE Balàfia.

3) El tercer guardó ha anat a mans d’Héctor Robas, ambaixador de la Fundació de l’FCF al Baix Llobregat.

Premis ‘Projecció Internacional’

1) Projecte Bouloukounda, del Club Escola de Futbol Can Mir-Rubí. L’any 2019, l’entitat va impulsar una campanya solidària i de cooperació amb el poblat de Bouloukounda, al Senegal. La primera intenció era ajudar a la gent del poblat a crear una escola de futbol que es fomentés en els valors del club. Van aconseguir donacions de roba esportiva (800 equipacions en 3 anys), més de 140 parells de botes i, fins i tot, una porteria i un marcador de calç. A l’arribar al poblat, però, la realitat d’aquella gent era molt més precària del que havien imaginat. En les diferents expedicions a Bouloukounda, el club ha portat material sanitari i productes de primeres cures, així com cadires de rodes i vacunes. Aquest fet va propiciar que el Ministeri de Sanitat de Senegal homologués aquella “post santée” (caseta de primers auxilis) com a centre de cures, donat que l’hospital més proper és a 50 quilòmetres del poblat i, a més, és de pagament.

L’altra tasca important que ha fet el club és informatitzar l’escola del poblat, la qual compte amb 400 nens i nenes que comparteixen un mateix espai. La tasca dels dos professors és molt intensa, ja que fins ara, per posar deures o exàmens ho havien de fer a mà. Gràcies al Can Mir han pogut dotar l’escola de material pedagògic amb 3 ordinadors, fotocopiadora-escàner i un generador d’electricitat, que el 2022 el club va substituir per plaques solars. Tot això també ha fet que el Ministeri d’Educació del Senegal hagi validat l’escola i l’institut de Bouloukounda com a centre educatiu homologat. El primer en tota la regió.

2) El segon premi ha estat per al Projecte Gambeta, amb Pep Novellas com a president, i el CF OAR de Vic com a impulsor de la iniciativa.

3) El tercer guardó l’ha recollit el Ramassà AE.

Premi ‘Entrenador/a’

1) Ivan Alcalá: jugar a futbol amb la lliçó apresa. Té 25 anys i és entrenador de l’Infantil de la UE Tancat. Fa un any va preguntar als seus jugadors com havien anat les notes a l’escola. I es va adonar de la poca importància que els joves donaven a què els estudis anessin malament. Cada dimarts, amb la col·laboració de la Noemí, una amiga seva que donava classes particulars, l’Ivan portava a casa de la professora els 3 nois que necessitaven més ajuda per fer deures i repàs. Com que els joves no tenien recursos econòmics, les classes les pagava l’entrenador del seu sou. Avui, la UE Tancat de El Vendrell compte amb una aula d’estudi on la Noemí ajuda a 12 joves d’entre 11 i 15 anys del club amb dificultats a l’aula.

2) El segon premi ha estat per a José Sag, entrenador de la UE Sabadellenca.

3) El tercer guardó s’ha entregat, in memoriam, al president del FC La Florida, Jose Maria Huetas.

Premi ‘Jugador/a’

1) Equip Femení Amateur F-7 de la UD Jesús i Maria, començar de zero per arribar a equip federat. Després de 15 anys comptant amb un equip femení, la UD Jesús i Maria el va perdre la temporada 2021-2022. Es va iniciar una crida a través de vídeos i un cicle de xerrades a les escoles i instituts de Deltebre amb uns entrenaments de prova per veure si l’amor pel futbol femení sorgia. I va passar. Un grup de noies de l’institut, un 80% immigrants i en situació de vulnerabilitat, ho volien provar, però no disposaven de mitjans materials ni econòmics per a entrenar. Les seves ganes i il·lusió eren tan grans que el club va posar totes les eines i esforços i van començar a fer partits amistosos amb altres equips del club. Finalment, aquesta temporada l’equip ha vist fet realitat el seu somni: federar-se a l’FCF per a poder competir.

2) El segon premi s’ha entregat a sis jugadors ucraïnesos: Volodymyr Herhel, Oleksandr Scherba, Viktor Lykholat, Viktor Bozhok, Roman Kropyvnytskyi i Artem Samsonenko.

3) El tercer guardó l’ha rebut Zouhari El Arbaoui, treballador i jugador de l'Atlètic Masnou.

Premi ‘Foment dels Valors i Cohesió Social’

1) CF Turó Montroig, una lliçó de vida. El club col·labora amb la Comunitat del Cenacle de Tarragona, una comunitat que només viu de la providència i on van a parar joves amb greus casos de trastorns, drogoaddicció, alcoholisme i tota meva d’addiccions. Dins d’aquest context, cada any, el CF Turó Montroig organitza unes jornades de futbol on els joves expliquen als jugadors Cadet del club les seves experiències i el seu testimoni de vida, amb preguntes i vivències esfereïdores.

2) El segon premi ha estat per a l’Escola Futbol Sala Comptat d’Urgell.

3) El tercer guardó l’ha recollit el Sant Pere Pescador FC.

Premi ‘Club/Persona club’

1) Quatre Camins FS, el futbol sala com a vehicle de reinserció. Des de fa 26 anys, el centre penitenciari Quatre Camins compte amb el seu propi club, el qual milita a la Tercera Divisió Catalana de la Lliga Catalana de Futbol Sala i compte amb el suport de la Fundació Pare Manel. A més de quadrar horaris, promoure activitats noves i dirigir-les, els monitors i el cos tècnic són els encarregats de crear “la selecció” de jugadors que competiran durant la temporada -el centre acull més de 1.000 interns-. Per aquest motiu, i a diferència de la resta de clubs, el Quatre Camins FS té una mitjana de 25 llicències: hi ha un equip per als partits de casa i un altre per als de fora.

Com a visitants, només poden participar aquells que estan a prop del 3r grau o amb permís, i ho fan sense vigilància policial, ja que els propis interns saben que tenen un privilegi i no el volen perdre. A casa, la “selecció” acostuma a guanyar gairebé tots els partits. La por escènica del rival juga a favor del resultat, sobretot si és la primera vegada que el rival visita la presó. Tot i que l’objectiu dels jugadors és quedar primers, per als responsables del centre és buscar la reinserció.

2) El segon premi se l’ha endut el delegat del primer equip del Caldes Montbui CF, Juan Huertas.

3) El tercer guardó ha estat per al president de l’At. Polinyà, Maurizio Infante.

Premis ‘Extraordinaris del Jurat’

Aquesta categoria ha comptat amb tres guardonats, que han estat:

  • Fundació Alcantara Family Foundation, l’acompanyament a l’infant a través del futbol. És una entitat que treballa per acompanyar a persones amb vulnerabilitat social, creada el 2018 pels jugadors de futbol Thiago i Rafael Alcántara i per altres membres de la família, com són Júlia Vigas, Iomar Do Nascimiento i Valerie Alcántara. El seu objectiu és promoure l’accés a l’educació, a l’alimentació bàsica, els hàbits de vida saludable, així com els valors específics de l’esport en infants en risc d’exclusió social. Disposa d’una metodologia pròpia d’esport educatiu amb la qual entrenadors amb formació social i esportiva ofereixen a joves vulnerables un acompanyament psicoemocional utilitzant els valors del futbol.

Un dels creadors de la Fundació, Rafa Alcántara, ha explicat que  “a la meva família, el futbol ens ha ensenyat una sèrie de valors necessaris i fantàstics. El futbol dóna moltes oportunitats i, per aquests nois, representa una via d’escapament i diversió”.

  • WABOL, futbol caminant per a persones amb diversitat funcional. El Walking Football, o futbol caminant (WABOL), és una disciplina semblant al futbol. La principal diferència és que només es pot caminar. És un joc més lent, més relaxat i més adequat per a persones amb edat avançada. Al nostre país està promocionat per dos exfutbolistes: Steve Archibald i Andrew Sims Szegedi “Silvio”. A més, s’ha creat el Wabol Inclusiu, en la qual jugadors/es amb diversitat funcional de la Fundació Gandhi participen en partits amistosos de Wabol amb persones sense discapacitat. Es tracta d’un estil de joc i de vida dissenyat per ajudar a persones amb certa edat a mantenir-se en forma, així com a interaccionar amb altres persones i companys d’equip.

Un dels cofundadors del WABOL, 'Silvio' Sims, ha comentat que “el futur del WABOL és il·limitat, tothom hi pot jugar. És un esport inclusiu i no és necessari haver jugar mai a futbol. Només necessitem una mica més de recolzament per part de les entitats públiques, però ens estem en sortint”. Per la seva part, Steve Archibald ha desvetllat que “estem treballant amb la Fundació Marcet perquè el WABOL també és molt important per als nens, ja que és un joc d’equip. Es juga amb només dos tocs, per tant, és un aprenentatge per a ells de col·laboració i treball en equip”.

  • #ChampionsForPedrito, el futbol amb la Síndrome Coffin-Siris. És una iniciativa benèfica que van posar en marxa Guillermina Marquina i Juan Pablo Amantini per promoure activitats relacionades amb l’esport. L’objectiu és recollir fons per a la investigació de tractaments i teràpies que necessita el seu fill Pedrito, de 4 anys, derivades de la Síndrome de Coffin-Siris, una síndrome multisistèmica que la conformen diferents trastorns genètics i que afecta a diversos òrgans de manera desigual. Gràcies a les diferents iniciatives esportives solidàries que ha posat en marxa #ChampionsForPedrito, com la que es va organitzar el passat mes de juny amb un partit benèfic amb la participació de més de 100 jugadors reconeguts, s’ha aconseguit que el seu fill ja pugui comptar amb un gos terapèutic que l’ajuda en el seu dia a dia.

Juan Pablo Amantini, un dels impulsors de la campanya i pare de la criatura, ha afirmat que “Pedrito ha millorat moltíssim gràcies a la mare, que ha deixat la seva feina per cuidar-lo, i per això avui mereix ser protagonista. Nosaltres seguirem fent difusió per donar a conèixer la malaltia i seguir ajudant a altres Pedritos”. L’al·ludida, Guillermina Marquina, s’ha emocionat i ha donat les “gràcies al futbol català per fer possible la campanya; a mi no m’agradava el futbol, però des que vam engegar #ChampionsForPedrito vaig veure tot el que es mou i ara puc dir que soc una fanàtica del futbol".

Abans de finalitzar l’acte, s’ha fet un sentit homenatge sorpresa al president de la Fundació de l’FCF, Pere Guardiola. El president de l’FCF, Joan Soteras, i un dels nets de Guardiola, Manu Alegre, li han fet entrega d’un obsequi en agraïment a tota la tasca realitzada durant els nous anys que ha estat al capdavant de la Fundació Catalana de Futbol.

L’acte ha estat amenitzat amb les actuacions dels Sant Pau Rhumb Band.

GALERIA D'IMATGES



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.