El funcionament d'una delegació territorial de l'FCF
Notícies Generals | 13/04/2021
Les càmeres de l'FCF TV s'han desplaçat fins a la delegació de l'FCF de Lleida, la més gran a nivell d'extensió de Catalunya, per conèixer el seu dia a dia i el servei que ofereix als clubs de la zona.
El funcionament d'una delegació territorial de l'FCF

FOTOS: Jordi Echevarria

L'FCF TV ha visitat la delegació de la Federació Catalana de Futbol a Lleida, la més gran a nivell d'extensió territorial de Catalunya, per conèixer el seu dia a dia i el servei que ofereix als clubs de la demarcació. Amb l'objectiu de recollir tots els punts de vista possible hem entrevistat al delegat territorial, les seves àrees professionals, el Comitè Tècnic d'Àrbitres, i un club.

El principal responsable de la delegació de l'FCF a Lleida és el directiu i delegat, Josep Maria Espasa. El repte d'aquesta figura clau a una federació és la de potenciar el creixement dels clubs esportivament i en llicències, i estar sempre al costat dels clubs per qualsevol incidència que pugui aparèixer: "La meva obligació és dinamitzar el futbol a tota la delegació, en tots els àmbits: futbol, futbol femení, futbol sala, futbol base i tota la territorial. Per això compto amb els subdelegats i col·laboradors, Jordi Pifarré, al futbol base; Sergi Vela, en el futbol territorial; Julià Sala, a les relacions institucionals; Conrad Porté a la zona del Pallars; Masià Expósito que està en el futbol sala, i estem a punt d'incorporar a dues persones més pel futbol femení i als pirineus que és una zona que hem de potenciar", assegura Espasa.

Una altra de les tasques importants del delegat, com ens comenta Josep Maria Espasa, és la de potenciar totes les categories: "A la delegació intentem potenciar al màxim totes les categories, la Copa Lleida Amateur, la Copa Pirineus, la trobada de futbol femení i les trobades de futbol sala. Aquests són aspectes que hem de tenir presents perquè la delegació la podem fer créixer mitjançant aquests actes. Nosaltres hem d'apostar per dinamitzar la delegació, per atendre les necessitats de cada federat i federada, i ajudar-los a resoldre qualsevol dubte que puguin tenir", afirma.

Cada delegació té el seu secretari que s'encarrega de la coordinació de tots els aspectes. Aquesta tasca a la delegació de l'FCF a Lleida recau en Robert Farrà: "La delegació de Lleida està estructurada en tres àrees: l'àrea de direcció, que porta el delegat i els seus col·laboradors; després tenim l'àrea jurídica, que són els comitès de competició tant de futbol 11, com de futbol sala; i en darrer lloc trobem l'àrea d'administració que som els treballadors que estem aquí dia a dia. Dintre de l'administració hi ha el Ramon Castellarnau que porta el futbol sala, l'Oriol Valerio, que porta els àrbitres, Albert Pifarré, que s'encarrega de l'atenció al públic. Jo porto la coordinació, secretaria i serveis jurídics. És molt important la proximitat, ajudar-los en tot moment i posar-se en la pell dels clubs", assenyala.

El futbol sala també té una dedicació molt especial a una delegació territorial de l'FCF. A Lleida s'encarrega Ramón Castellarnau, que és treballador de la LCFS: "Sí que és veritat que el futbol sala ha evolucionat molt. Fa 10 anys érem 32 i ara estem a prop dels 70. A més, el 40 per cent dels clubs de Lleida practiquen el futbol sala. Aquesta pujada es gràcies a la feina incansable dels clubs, presidents directius, entrenadors i també de l'FCF a l'hora de potenciar aquest esport", manifesta.

Una de les ànimes d'una delegació és el Comitè Tècnic d'Àrbitres. El seu responsable a Lleida, Xavier Pérez, ens detalla de com és el dia a dia: "Les designacions arbitrals comencen vuit dies abans quan coneixem la disponibilitat dels àrbitres si poden o no poden arbitrar. A partir d'aquí valorem els àrbitres que hem de designar per a cada partit. Hem de ser curosos en la tria dels àrbitres perquè els clubs s'hi juguen molt, i nosaltres desitgem que l'àrbitre faci una bona feina amb una bona actitud. En el tema formatiu, i a causa de la Covid-19 ens hem hagut d'adaptar a fer sessions online. Els dilluns els dediquem als àrbitres més novells. Aspectes bàsics com les regles de joc i situacions que es poden trobar als partits. En canvi, divendres fem sessions formatives dels àrbitres territorials, de Tercera Catalana amunt, amb vídeo de jugades i aspectes importants que es poden trobar a partits complicats".

L'atenció als clubs és una eina bàsica a cadascuna de les 14 delegacions amb les quals compta l'FCF. Això ho sabem molt bé els presidents dels clubs, com ens confirma la Xènia Ballester, presidenta de l'EF Tàrrega: "La Federació és el primer punt quan tens un problema, un dubte o qualsevol incidència on pots anar. I que, a més a més, entén la realitat del que nosaltres estem vivint. El primer que hem vist com escola és que hi ha hagut molta voluntat de saber la realitat de com teníem el club, molta proximitat. Això és una cosa que és d'agrair", apunta.

Les delegacions de l'FCF a tot el territori compleixen la missió d'estar a prop dels clubs i federats pel millor funcionament del futbol català. Així pensa el directiu de l'FCF i delegat a Lleida, Josep Maria Espasa: "Qualsevol necessitat que tinguin s'ha de resoldre tan aviat com sigui possible perquè els beneficiats del funcionament de la delegació de l'FCF han de ser els clubs, els dirigents i tots els federats i federades que puguem tenir".

GALERIA D'IMATGESUtilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.