Comunicat oficial
Notícies Generals | 27/05/2020
La Junta Directiva de l’FCF aprova per unanimitat resoldre el futbol i futbol sala territorial amateur sense descensos i amb els ascensos marcats pel pla de competicions. En les categories de base tampoc hi haurà descensos i es produiran els ascensos derivats de la cobertura de vacants.
Comunicat oficial

La Federació Catalana de Futbol ha acordat resoldre les competicions territorials del futbol i futbol sala amateur català sense descensos i amb l’aplicació del nombre d’ascensos marcats pel pla de competicions de la temporada 2019-2020. En les categories de base, tampoc hi haurà descensos i es produiran els ascensos derivats de la cobertura de vacants.

La decisió, adoptada aquest dimecres per unanimitat dels membres de la Junta Directiva de l'FCF, en la reunió corresponent al mes de maig, que ha tingut lloc de forma telemàtica, dona validesa a les classificacions en el moment en què es va produir l’aturada de les competicions. En aquells grups on els equips hagin disputat un nombre diferent de partits, l’ordre s’establirà a través del sistema de millor coeficient.

D’igual manera, la situació de primer classificat no comportarà la consideració de campió, ateses les circumstàncies excepcionals de finalització de les lligues.

Amateur masculí i femení: sense descensos i amb ascensos

El criteri de resolució de les competicions sense descensos i amb ascensos es produirà de forma generalitzada en les categories territorials del futbol i el futbol sala amateur, tant masculines com femenines.

Els ascensos s’assignaran als equips que ocupen posició per pujar de forma directa de categoria. La resta de places d’ascens previstes en la normativa es completaran, en el cas del futbol, amb els conjunts implicats en llocs de play-off que es trobin millor classificats. En futbol sala, es mantindrà l’aparellament de les eliminatòries, i es determinarà el guanyador amb el millor coeficient.

Al seu torn, els ascensos definitius a les categories nacionals seran aquells que acabi fixant la RFEF. Tanmateix, un cop la RFEF aprovi les bases de les competicions estatals, l’FCF, en els temps i forma corresponents, anunciarà les agrupacions i la composició dels grups de competició d’àmbit territorial de cara a la temporada 2020-2021.

Categories base: sense descensos i amb els ascensos derivats de la cobertura de vacants

En el futbol i futbol sala base també es dona per finalitzada la temporada sense descensos, i es practicaran els ascensos derivats de la cobertura de vacants, pel sistema de millor coeficient, segons el criteri de territorialitat. Això succeirà tant en Juvenil, un cop s’han establert els ascensos a lligues nacionals per part de la RFEF, com en la resta de categories, en aquells casos on s’hagin de completar els grups necessaris per a la competició.

La decisió respon al caràcter formatiu del futbol i futbol sala base i a la regulació establerta en el Codi Ètic de l’FCF, segons el qual en l’àmbit dels futbolistes menors d’edat cal anteposar els processos d’aprenentatge sobre els triomfs esportius. A aquesta circumstància cal afegir-hi que una opció diferent trencaria l’estructura piramidal de les competicions de futbol i futbol sala base i la seva territorialitat, a més de dificultar la confecció d’un calendari que conciliés amb les pautes que mantenen molts clubs per raó d’ocupació de les instal·lacions esportives on disputen els partits oficials. Alhora, generaria un alt volum de descensos en cascada per la regularització de les competicions en temporades següents.

Aquest acord respecte el futbol base ha tingut en compte i es troba reforçat, també, pel resultat del qüestionari de competicions d’aquestes categories tramès als clubs catalans entre el 30 de març i el 15 d’abril de 2020, amb 663 clubs enquestats i 442 respostes, els quals van avalar de forma àmpliament majoritària l’estructura de competicions actual de futbol base de l’FCF.

Altres consideracions

A la vegada, des de la Federació Catalana de Futbol es vol posar de manifest el desig d’haver pogut completar amb normalitat la temporada, amb la consegüent proclamació de campions, els ascensos un cop concloses les lligues, així com la celebració de les promocions d’ascens.

No obstant això, a causa de l’extraordinarietat de la situació, s’ha establert la solució de major consens prenent en consideració les aportacions dels representants dels clubs del futbol i futbol sala català,  atenent a la recomanació de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física de donar per acabades les competicions, i d’acord amb la normativa dictada pel Ministeri de Sanitat en l’aplicació de l’estat d’alarma.

Al mateix temps, l’FCF definirà en la Junta Directiva del pròxim mes de juny el pla econòmic d’ajuts i bonificacions als clubs i federats, per pal·liar els efectes provocats per la pandèmia de la Covid-19. Aquestes aportacions s’afegiran a les subvencions de les campanyes TOTS SOM UN EQUIP i #ORGULLOSA pertanyents al curs 2019-2020, que s’ingressaran de forma íntegra a les entitats.

Consulta la circular sobre els efectes classificatoris de la temporada 2019-2020 AQUÍ.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.