Cardioprotecció

Tant la mortalitat que provoca la malaltia coronària com l'originada per altres situacions d'emergència, es poden disminuir si es realitzen una sèrie d'accions, totes elles importants i que configuren la denominada "Cadena de la Supervivència": l'alerta immediata davant una possible parada, l'inici precoç de la ressuscitació cardiopulmonar bàsica, la desfibril·lació primerenca i, finalment, el suport vital avançat en escassos minuts.

Minuts vitals

Hem de tenir en compte que l'única acció terapèutica capaç de revertir una fibril·lacióventricular és la desfibril·lació, és a dir, l'aplicació d'una descàrrega elèctrica que restableixi el ritme cardíac. I més encara si considerem que la supervivència disminueix un 7-10% cada minut de retard a aplicar la desfibril·lació, des de l'aparició de la crisi cardíaca.

El temps màxim què disposem per reanimar una persona que està patint una crisi cardíaca és de vuit minuts. A partir d'aquí, cada minut que guanyes suposa entre un 7 i un 10 per cent d'increment de la supervivència. La clau és formar el personal no sanitari perquè sàpiga respondre d'una manera ràpida i eficaç quan es produeix una fibril·lació ventricular. Si sabem activar correctament la cadena l'índex de supervivència passa del 2 al 70%. No hem d'oblidar mai que l'objectiu no és un altre que el de guanyar temps, aportant oxigen als teixits mentre arriben els sanitaris del Servei d'Emergències.

Les aturades cardiorespiratòries poden ocórrer a tothom i en qualsevol moment. A Catalunya, es donen 10 morts diàries per aquest fet i l'única manera d'augmentar-ne la possibilitat de supervivència és la de disposar de desfibril·ladors en espais públics i privats, a més d'ensenyar les tècniques de reanimació i el propi ús de l'aparell a la població.

És per aquest motiu, i tenint en compte l'exposat anteriorment, que des de la FCF volem conscienciar a tots els clubs de la importància que té que tots els seus equips juguin els seus partits en un espai declarat ' cardioprotegit' en un futur immediat.

Marc normatiu

» Decret 151/2012, de 20 de novembre, pel qual s'estableixen els requisits per la instal·lació i ús de desfibril·ladors externs fora de l'àmbit sanitari i per l'autorització d'entitats formadores d'aquest ús.

» Decret 30/2015, de 3 de març, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.